Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът ще посети косовските българи в областите Гора и Жупа

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на официално посещение в Косово по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната. Тя се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи.

"България подкрепя независима Република Косово. От тук нататък, пред всички международни и евроинституции, ще подкрепяме Косово за тяхното реално членство. Ще лобираме за членство в Съвета на Европа, съвсем скоро Косово ще подаде своето искане за членство в ЕС и НАТО", каза Йотова.

Акцент в разговорите е бил и статутът на косовските граждани с българско самосъзнание.

"Целта ни е те да получат статут на общност и да получат членство в Националния съвет на общностите в Косово, а после да бъде открито и българско съботно-неделно училище", посочи вицепрезидентът.

На 18 февруари Илияна Йотова ще се срещне с представители на косовските българи.

Българската общност е около 15 000 души, в общините Драгаш, Призрен, Ораховац и Щръбце.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA, съобщи Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка на утрешните демонстрации по случай..

публикувано на 13.09.24 в 16:20

Наръчник за родители: Как да изпратим първокласника от поколението "Алфа" на училище

С трепет и вълнение над 55 хиляди българчета ще прекрачат за първи път училищния праг. На 16 септември първолаците ще влязат в ремонтираните класни стаи, украсени с балони и цветя. А там, подредени на чиновете ги очакват изпъстрени с картинки..

публикувано на 13.09.24 в 10:10