Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Долината на Струма" официална стана първата дестинация за винен туризъм

Снимка: villamelnik.com

В най-малкия български град Мелник трима министри откриха първия официален винен маршрут в страната. Министрите на иновациите и растежа Александър Пулев, на туризма Илин Димитров и на земеделието Явор Гечев символично връчиха табелите за винен маршрут на кметовете на Мелник и Сандански. Това стана в рамките на инициативата Дни на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, 17-19 февруари 2023 г.

Винената посока "Долината на Струма" е определена като една от 12-те винарски дестинации на страната. По Плана за развитие на винения туризъм, винопроизводството в тези направления е обявено за нематериално културно наследство на България. Голяма част от местата за винен туризъм са разположени сред впечатляваща природа или са привлекателни заради самите лозови насаждения като забележителност, изтъкват винарите.

Министерствата на туризма и земеделието започват разработка на дигитална карта на България, съчетаваща културните, винените маршрути, фермерските пазари, природните и историческите забележителности на страната, съобщиха министрите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50