Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът и българите в Скопие положиха цветя пред барелефа на Левски

Снимка: БГНЕС

На връщане от Косово, където беше на официално посещение вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с представители на македонските българи от  Северна Македония. В сградата на българското посолство в Скопие тя и им благодари за куража да отстояват българското си самосъзнание, традиции, език, история. Те заедно положиха цветя пред барелефа на Васил Левски пред сградата на дипломатическата мисия.

"Вие сте съществената част от българската нация. Вие играете жизненоважна роля за разпространението на нашата култура, език и ценности в Македония. Вие имате нашата непоколебима подкрепа", цитира думите и БГНЕС.

Йотова обърна специално внимание и на тежкия инцидент с пребития Християн Пендиков. Тя подчерта, че „властите в София следят внимателно разследването на този случай. Не наличието на български паспорт прави човека, важно е неговото самосъзнание, и всеки с българско самосъзнание ще бъде защитен”, посочи Йотова Присъстващите подкрепиха с възгласи Пендиков и неговото семейство, подчертава местното издание "Вестимакс".

"Нашата обща цел е да свалим градуса на напрежението, да се борим ежедневно с този ужасяващ език на омразата, който се лее в Северна Македония по отношение на България и българския народ, срещу всички опити за дискриминация на българите в в страната. Каквито и да са действията на Северна Македония, каквато и пропаганда да има, ние няма да отстъпим от споразуменията, които имаме. И ако българите не бъдат вписани в конституцията на страната, няма да има и сантиметър напредък в преговорите на Северна Македония за еврочленство. Няма да има междуправителствена конференция, няма да има доклад на Еврокомисията, с които да започнат реалните преговори”, посочи Йотова след среща с българския посланик Ангел Ангелов, предава БТА. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20

Сънародниците ни в Кеймбридж се събират на неделно българско хоро

Клуб “Български народни танци в Кеймбридж” организира днес следобед неделно хоро. Това е поредното събитие на сдружението, което си поставя за цел да съхрани и популяризира нашето танцово наследство. “ Тук хората, които харесват българските народни..

публикувано на 28.04.24 в 10:14