Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Токио и Чикаго отдадоха почит на Васил Левски

Снимка: Елена Цанева

150-годишнината от гибелта на Васил Левски бе отбелязана в българското посолство в Япония. В събитието са участвали представители на българската общност и приятели на България. Японски студенти, изучаващи български език в два японски университета, рецитираха стихотворението на Христо Ботев "Обесването на Васил Левски", съобщи външно министерство.

С поредица от прояви българите в Чикаго също отдават почит към Васил Левски, предава кореспондентът на БНР Елена Цанева. Над 120 деца на емигрантите от 8 български училища и различни клубове участват в Олимпиада посветена на Апостола. Организатори са културен център "Магура" със съдействието на училище “Джон Атанасов". Преди това участниците са слушали лекцията-дискусия посветена на Апостола изнесена от историкът Камелия Попова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици разработват проект за откриване на противопехотни мини

На прага на първия учебен ден въпросите около светлото бъдеще на българското образование са все по-актуални, а отговорите – все по-мъгляво пожелателни. И сякаш все по-често дочуваме в тази сфера на обществото ни ехото на израза "Преходът мина. Да..

публикувано на 10.09.24 в 17:15

Българите са с най-много здравословни проблеми в Европа

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението. Данните бяха изнесени по време на 11-я Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Бургас под..

публикувано на 10.09.24 в 13:10

Температурите падат, очакват се валежи

Във вторник , 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да..

публикувано на 09.09.24 в 19:35