Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредният випуск от млади лекари получи дипломите си на тържествена церемония

Снимка: пресцентър на президентството

През последните години се увеличава броят на младите лекари, които избират да останат да работят в България. Това съобщи по време на тържествената церемония по дипломирането на завършилите медицина, деканът на Медицинския факултет проф. Димитър Буланов. В поздравлението си към младите лекари, президентът Румен Радев изрази признателността си към ръководството и преподавателите в университета за съхраняването и надграждането на традициите в областта. "Да създадеш лекар е истинска мисия и тук Медицинският университет в София е безспорен лидер – изтъкна той. – Приех поканата за тържеството, воден от преклонение към всички вас, посветили живота си на една толкова трудна професия в най-сложната област на познанието – медицината, която изисква безрезервна вяра в човека и в доброто". В словото си държавният глава благодари и на родителите, насочили децата си към лекарската професия и през цялото време са им давали сили и вяра.


В днешния ден се дипломират 751 студенти, от които  458 са чужди граждани. Сред абсолвентите са 107 отличници, като пълните отличници в този випуск Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад ще бъдат удостоени с наградата "Златен Хипократ".

Снимки: пресцентър на президентството

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Социалната пенсия за старост става 307,07 лв. от 1 юли

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли, реши служебното правителство на днешното си заседание. Повишаването на социалната пенсия ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй..

публикувано на 19.06.24 в 16:00

1/4 от депутатите са жени, 1/3-та влизат за първи път в парламента

Мъж на около 45 г., юрист или с икономическо образование. Това е сборният образ на депутата в 50-ия парламент. Дамите в него са със 7 повече, отколкото в предходния мандат, или 64 дами. Те са 1/4 от състава на юбилейното Народно събрание...

публикувано на 19.06.24 в 08:44

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40