Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг Бендът на БНР изненадва с филмова музика на Милчо Левиев в нов аранжимент

Снимка: БНР

Биг Бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще почете със специален концерт тази вечер (23.02) един от най-значимите български джаз музиканти – Милчо Левиев. Събитието, посветено на 85-ата годишнина от рождението на Милчо Левиев, ще се състои в Първо студио на радиото, откъдето започва звездния му път – от 1962 г. до 1966 г. той е диригент именно на Биг Бенда на БНР.

Роден през 1937 г. в Пловдив, Милчо Левиев е високо ценен като композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист и диригент), преподавател по класическа и джаз музика. Работил е с някои от най-големите световни имена в джаза, най-активно с Дон Елис в периода 1970-1977 г. Биографията на Милчо Левиев е изпълнена с успехи, награди и признание за музикалната му дейност както у нас, така и в чужбина.

Забележително място в творчеството на Милчо Левиев заемат композициите му в сферата на филмовата музика. Тази вечер в Първо студио на БНР ще звучи музиката на Милчо Левиев, написана през 60-те години на XX век за емблематични български филми. Новите аранжименти са създадени специално за този концерт от Васил Спасов – значим представител на по-новото поколение в съвременната българска джаз сцена, специализирал в Музикалния колеж Бъркли в Бостън именно в областта на пианото и филмовата музика.В програмата са включени неиздавани досега произведения като "Alone" (тема от филма "Горещо пладне"), "Autumn Sun" (от филма "Есенно слънце"), "Detour" (от филма "Отклонение").

Специален гост в концерта ще бъде джаз певицата Вики Алмазиду – творчески и житейски партньор на Милчо Левиев.

Текст: Диляна Трачева

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15