Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една година през България са преминали над един милион украински бежанци

Снимка: БГНЕС

Около 1,1 милиона украински бежанци са влезли в България от началото на войната, съобщи БТА, като цитира Седа Кузуджу -  представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България. По време на пресконференция в БТА Кузуджу отбеляза, че България е регистрирала повече от 151 000 бежанци от Украйна за временна закрила, като около 50 000 са останали в страната.

Очаква се България да получи помощ от организацията в размер на 19,4 милиона щ. д. за тази година, като ВКБООН и девет хуманитарни партньори ще оказват съдействие на българското правителство за предоставянето на убежище за 200 000 бежанци от Украйна. Кузуджу добави, че действията за закрила през т.г. ще обхванат с помощ 45 000 бежанци и 1350 деца. За благосъстоянието и основните потребности на украинците ще са необходими още 7.6 милиона щ.д. Ще се работи и за социално-икономическото им интегриране.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неделно изкачване до хижа "Алеко" ни връща в спомените за първото организирано изкачване на върха

Изложба, планински четения от книги за България, поезия и музиката са само част от програмата на Столичната библиотека по повод 129 години от първото организирано изкачване на най-високата точка в планината Витоша. Поканата е към всички..

публикувано на 24.08.24 в 08:10

Зообиблиотека събира в София читатели - любители на животните

Първата зообиблиотека в България се организира днес, 24 август, от 10:00 ч. от Столичната библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София. До езерото в столичния зоопарк любителите на животните и книгите ще могат да разгледат изложбата..

публикувано на 24.08.24 в 06:30

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05