Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предоставянето на оръжие за Украйна няма да реши проблемите в отбраната на България

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев изтъкна, че в политическата класа у нас липсва разбиране и консенсус по отношение на визията за развитие на отбраната на България. Пред журналисти, на годишната конференция на началника на отбраната Емил Ефтимов, Радев подчерта, че немалка част от политическите партии у нас гледат на въоръжените сили не като гарант за сигурността на страната, а като донор за въоръжените сили на Украйна.

„Тази „мантра“, която се насажда, че с даването на старо руско въоръжение ще се решат проблемите в отбраната, е несъстоятелна“, заяви още президентът.

Пак на конференцията, пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че не очаква страната ни да получи средства до края на годината от европейския фонд European Peace Facility (EPF) за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна, въпреки че е кандидатствала и изпратила необходимите документи, подобно на Полша, която е поискала възстановяване на финансови средства на стойност 1,5 млрд. евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19
Харманли, 18 юли 2024 г.

Борбата с огъня край Воден продължава, фермери подават ръка на свой колега

Остава в сила бедственото положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара, съобщиха от..

публикувано на 21.07.24 в 10:25

Варна е домакин на международно състезание с дронове

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще мерят сили край варненския квартал Аспарухово, съобщи БТА. Събитието DRON CUP VARNA FAI 2024 се провежда с подкрепата на Община Варна на 20 и 21 юли в зоната до игрищата на местния парк край Аспарухово...

публикувано на 20.07.24 в 17:15