Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България все по-уверено се налага като СПА дестинация

Снимка: Михаил Димитров

България все повече се утвърждава като предпочитана дестинация за целогодишен балнео и СПА туризъм. По данни на Единната система за туристическа информация над 13% от регистрираните туристи в България са предпочели през 2022 г. да почиват в традиционни СПА дестинации като Велинград, Хисаря, Сандански, Разлог, Павел баня, Сапарева баня, Гърмен, Девин, Кюстендил, Вършец, Минерални бани, Стрелча, Костенец, Долна Баня, Баните.

Реалният дял на СПА туризма обаче е по-висок, тъй като СПА се предлага и в основните морски и планински курорти и във вътрешността на страната. Делът на българските туристи надхвърля 90%, като чуждестранните туристи в изброените общини през 2022 г. са над 70 хиляди. Най-често гостите от чужбина идват от Северна Македония, Израел, Румъния, Гърция, Германия, Великобритания и Сърбия.

БНР подкасти:

Още от категорията

С щеки по пътеки – започва активният сезон за планински преходи

Лятото е сезонът на планинските преходи, когато с щеки по пътеки поемат стотици запалени български и чужди туристи. Заради необичайно студената пролет обаче, все още има сняг във високите части на Рила и Пирин , както и на места в..

публикувано на 05.06.23 в 11:32

Този уикенд стартира летният сезон на Витоша

Тази събота (3 юни) ще бъде дадено официално начало на летния сезон на Витоша . Освен за пешеходен туризъм и разходки, планината предлага отлични условия и за практикуване на планинско колоездене, с множество маршрути с различни нива на трудност. Три..

публикувано на 02.06.23 в 05:05

Очаквания за добър туристически сезон въпреки закъсняващото лято и ръста на цените

По-добър летен сезон в сравнение с предходната 2022 г., като перспективата е да достигнем нивата на предпандемичната 2019-а. Очакванията на туристическия бранш са да има поне 4,5 млн. лв. приходи в сектора. Съдейки по ранните записвания, има повишен..

публикувано на 01.06.23 в 11:35