Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложбата “Дечко Узунов. Силата на алафрангата” показва над 20 творби от майстора на съвременната живопис

4
Снимка: Галерия „Дечко Узунов”

Произведения, свързани с темата за алафрангата (декоративна ниша в интериора на българската възрожденска къща – бел.ред.), представя изложбата "Дечко Узунов. Силата на алафрангата".

Дечко Узунов (1899-1986) многократно се обръща към темата за алафрангата, като акцентира върху определени форми и композиции, променяйки цветовите гами или определени детайли. В своето богато и разнообразно творчество художникът също е запленен от орнамента и многоцветието на уникалните български народни носии, както и от колоритните тъкани, керамиката, архитектурата и нейната декоративна украса.

Експозицията, подредена в галерия "Дечко Узунов" в София, представя картини от фонда на галерията, създадени от майстора на съвременната живопис през различни периоди в неговото творчество. Изложбата дава рядката възможност на публиката да види на едно място серия от над 20 творби, свързани с темата за алафрангата, която пък отразява и периода от традицията към модерността в българското общество. Това са картини, нарисувани с маслени бои, акварел или смесена техника, но във всички проличава майсторството на художника, сякаш са създадени на един дъх.

Тематичната експозиция може да бъде разгледана до 4 юни 2023г.

Галерия

Още от категорията

4500 години човешка история - Росица Димитрова с епична снимка, която се прави „веднъж в живота“

Фотограф е заснел Хеопсовата пирамида в Гиза със силует на самолет, на фона на пълната Луна над нея. Това е снимка, която се прави "веднъж в живота", съобщава един ат най-авторитетните сайтове за фотография PetaPixel. Автор на невероятния кадър е..

публикувано на 01.06.23 в 10:43

Зорница Славова и С-МО спечелиха песенния конкурс на БНР „Пролет 23“

Зорница Славова и C-MO получиха Голямата награда на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`23". Сред 12-те финални песни победителят в 54-тото издание на музикалното състезание, спечели вота на журито с песента "Избори". Музиката, текста и..

публикувано на 01.06.23 в 08:35

Георги Господинов ще участва с "Времеубежище" в Панаира на книгата в Мадрид

На 2, 3 и 4 юни Георги Господинов ще участва в Панаира на книгата в Мадрид, който се провежда в парка "Ретиро", и ще подписва книги на щанда на издателство "Фулхенсио Пиментел". Това е издателството, отпечатало романа "Времеубежище" на испански език...

публикувано на 31.05.23 в 15:19