Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденските пости – най-дългото пречистване на душата и тялото за всички вярващи

Снимка: архив

Великденските пости през 2023 година започват на 27 февруари – понеделника след Сирни Заговезни. Великият пост, наречен още Света Четиридесетница, продължава седем седмици и приключва ден преди православния Великден, който тази година се пада на 16 април.

Самият Христос започва своята мисия към човечеството с 40-дневен пост, за да покаже на последователите си какво значение имат и въздържането, и лишаването от храна. Затова се смята, че постът е въздържание не само от животинска храна, но и начин за духовно извисяване и откъсване от злободневието в материалния свят.

По примера на Иисус, който се оттеглил в пустинята, за да се оттдаде на чистата молитва към Своя Отец, човек посвещава мислите си на Бог и се опитва да достигне нравствената извисеност на Спасителя. Така пречистени чрез поста, хората придобиват отново онова, което са загубили заради непокорството на Адам и Ева - правото да вкусят от Божествената храна - Светото причастие (тялото и кръвта Христови) и да пребивават отново в Бога.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40