Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бевърли Хилс почете с прокламация Националния ни празник

Акцент в документа е и 80-годишнината от спасяването на българските евреи

4
Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

На официално заседание на градския съвет на Бевърли Хилс (САЩ), кметът г-жа Лили Боси връчи на генералния консул на България в Лос Анджелис, Бойко Христов, прокламация по случай националния празник на България (3 март) и 80-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война.

“На 10-ти март, 1943 г., хиляди еврейски майки, бащи, семейства и деца са били събрани за депортиране в България. През това време българските граждани се обединиха, показвайки невероятна сила, отстоявайки това, което знаеха, че е правилно и се противопоставиха на чистото зло, което беше нацисткият режим. Рискувайки живота си, българските граждани протестираха и маршируваха по улиците срещу нацисткия режим и правителството отмени заповедта си за депортиране и хиляди животи бяха спасени. Искрено благодарна съм на тези, които използваха гласовете си, за да променят историята”, е посочила кметът Лили Боси по време на церемонията.

Изказвайки благодарност за издадената прокламация, Бойко Христов е акцентирал и на годишнината в двустранните връзки, която отбелязваме през 2023-а, а именно – 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

Генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов с прокламацията
“През 2023 г. отбелязваме 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и отдаваме почит на смелостта и моралния интегритет на българските политици, администратори, офицери, духовници, интелектуалци и обикновени граждани, направили това възможно. Нито един български евреин не е бил депортиран в нацистките лагери на смъртта или убит в България заради своята религия или етническа принадлежност. Цялата еврейска общност в България, наброяваща около 50 хиляди души, оцелява през Втората световна война. Българските евреи винаги са били неразделна част от българското общество. Те традиционно се радват на висока почит и приемане във всички сфери на обществения живот и имат голям принос за развитието на България. Спасяването на българските евреи е мощен, положителен пример, който вдъхновява усилията ни за борба със съвременните прояви на антисемитизъм“, е изтъкнал генералният консул Бойко Христов в словото си.

Официалната церемoния по връчване на прокламацията е била отразена в реално време от местния телевизионен канал Beverly Hills TV Channel 10, телевизионната станция от Лос Анджелис KTLA и като live stream на уеб страницата на градския съвет на Бевърли Хилс, научаваме от информация на Генералното консулство на България в Лос Анджелис.

А ето какво гласи документът, издаден от градския съвет на Бевърли Хилс:

ПРОКЛАМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

Като се има предвид, че на 3-ти март всяка година се отбелязва Денят на освобождението на България; и

Като се има предвид, че Санстефанският договор възстановява държавността на България през 1878 г.; и

Като се има предвид, че преди да възстанови държавността си, България е била под османско владичество в продължение на близо 500 години; и

Като се има предвид, че държавата България е създадена за първи път през 681 г.; и

Като се има предвид, че Денят на освобождението се отбелязва с тържества в цялата страна, за да се отдаде признание на онези, които пожертваха живота си за свободата; и

Като се има предвид, че тази година България ще отбележи 80-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война; и

Като се има предвид, че през това време българският народ се противопостави на нацисткия натиск и българските православни църковни лидери, заедно с интелектуалци, членове на парламента и граждански лидери, водеха кампании сред хората срещу планираното депортиране; и 

Като се има предвид, че на 10-ти март, 1943 г., хиляди евреи, събрани за депортиране, бяха освободени, тъй като правителството отмени заповедта си за депортиране пред лицето на широко разпространени протести; и

Като се има предвид, че това е напомняне, че силата на тези български граждани, които изложиха собствения си живот на риск, за да се изправят и защитят своите еврейски членове на семейството, приятели и съседи, промени историята завинаги.

Затова сега, ние, Градският съвет на Бевърли Хилс, почитаме Деня на националното освобождение на България и 80-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта.

Дата: 21 февруари 2023 г.

Снимки: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57