Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кукери от с. Войнягово завладяват Индия

Снимка: НЧ „Васил Левски – 1900”, с. Войнягово

Част от кукерския състав към читалище „Васил Левски – 1900“ в село Войнягово ще представи България на прием в посолството в Делхи по случай националния празник 3 март. Поканата е отправена от посланика ни в Индия Н. Пр. Елеонора Димитрова, а събитието ще се проведе с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Групата ще покаже зрелищния български обичай във войняговски вариант – гонене на зли духове и приветстване на новия живот, доброто, светлото, новото начало, с надеждата за мирно небе и разбирателство между народите.


"Досега не са гостували кукери в Индия, нашите ще са първите – казва Цонка Дамянова, секретар в Народното читалище. – Във Войнягово кукерите отбелязват "Старчовден" – празника на плодородието, затова се наричат "старци". При нас обичаят е свързан преди всичко с домашния уют. Събира се семейството, правят се обичаите целуването на ръка, взимането на прошка от всички, хамкането, след това цялото село излиза на площада, където се пеят песни и се танцуват автентични войняговски хора, а кукерите играят за здраве и берекет."
Кукерите от с. Войнягово са сред най-зрелищните маскарадни групи в България. Техният костюм се отличава от обичайните за района на Карлово, а най-впечатляващата част от него е кюляфът (украсата над главата). Високата конструкция, изработена от дърво, е украсена с разноцветни пискюли, мъниста, пъстри парчета плат. Задължително присъстват огледала, които гонят дявола и злото. Част от костюма е и черната маска с процепи за очите, която може да се вдига нагоре или да се спуска пред лицето. Както всички кукери, на кръста си младежите и мъжете носят хлопки."Характерен за кукерите от Войнягово е камшикът, който е направен от овча кожа, сплетен накрая с коприна. Този камшик трябва да се върти по определен начин и да издава едно плющене, гърмене. Въртенето изисква особено умение. И това също отличава нашите кукери от другите" – подчертава Цонка Дамянова, в разговор с Десислава Семковска от Радио България на БНР.


Кукерите от Войнягово са добре познати с участието си в маскарадните игри в България, Франция, Полша, Македония, Сърбия. Носители са на най-голямата награда от фестивала „Сурва“ в Перник през 2017 г. – "Златна маска", както и на много други отличия.

"Друго характерно за самодейците във Войнягово са автентичните носии, които са на повече от 100 години, те се предават от поколение на поколение – разказва Цонка Дамянова. – От 2021 г. фолклорният състав към читалището представя Пловдивска област в Националната листа на нематериалното културно наследство в Програмата на ЮНЕСКО "Живи човешки съкровища – България". Имаме много запазени автентични песни, хора, обичаи, маскарадни игри."


На приема в българското посолство в Индия кукерите ще запознаят гостите и с още един празник от пролетния фолклорен календар – Баба Марта.

"Те ще занесат като подарък на Индия от нас характерната българска мартеница и ще закичат всички присъстващи с пожелание за здраве и късмет."


Снимки: НЧ „Васил Левски – 1900”, с. Войнягово
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:

Още от категорията

Пищен празник на сливата в Троян

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия..

публикувано на 22.09.23 в 05:25

Как са се обличали гражданите преди два века

В рамките на Европейските дни на наследството, на 16 септември Националният политехнически музей представя гостуващата изложба „ Традиция и модерност – градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ век “. Подготвена от Общинския исторически..

публикувано на 16.09.23 в 09:49

В село Пробуда празнуват чесъна с вкусни ястия и музика

За шести път в търговищкото село Пробуда ще се проведе Празник на чесъна – традиционен за населеното място зеленчук, който се отглежда от поколения наред. Местните жители твърдят, че опиталите от пробуденския чесън не спират да го търсят заради вкусовите..

публикувано на 10.09.23 в 07:00