Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Драндийски с отличие за поддържане на българщината в Австрия

Д-р Димитър Драндийски
Снимка: Melange Bulgaren – Блогът на българите в Австрия

Изпълнителна агенция за българите в чужбина удостои Димитър Драндийски с почетна златна значка за неговата дългогодишна и всеотдайна работа за поддържане на българщината сред българската общност в Австрия, както и по случай неговата 90-та годишнина.Димитър Драндийски е роден на 20.12.1932 г. (по документи на 20.01.1933 г.)  в гр. Оряхово. Живее във Виена от 1968 г. Още с пристигането си там той се включва активно в дейността на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” – Виена и е дългогодишен член на нейното ръководство. През свободното си време търси информация в австрийските архиви и събира множество материали за историята на България и българската общност в Австрия. Автор е на няколко книги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първа награда: Александра Тихов, 9 г.- Училище „Българче“, Лондон – Великобритания / Рилски манастир

Награждават българчета зад граница - победители в конкурсите за литература, рисуване и пеене на ИАБЧ

На 7 август в Националния дворец на децата в София е тържествената церемония за награждаване на отличените участници в ежегодните издания на творческите конкурси за деца от българските общности по света, организирани от Изпълнителната агенция за..

публикувано на 06.08.24 в 19:30
Снимка: „Българската община на район Тараклия“

Има много въпроси за преминаването на Тараклийския университет към Русенския

Председателят на организацията "Българската община на район Тараклия“ и бивш председател на район Тараклия в Молдова Иван Паслар е обсъдил с министъра на образованието проф. Галин Цоков процеса на трансформиране на Тараклийския държавен..

публикувано на 06.08.24 в 13:10
Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05