Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитите за нелегално влизане в страната са нараснали с 40%

Иван Демерджиев
Снимка: Таня Милушева, БНР

Мигрантският натиск от началото на годината се е увеличил с 40% спрямо същия период на м.г., съобщи за БНР служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Той добави, че 2022 г. е била рекордна – с три пъти по-висок натиск спрямо предходните години. По този повод до няколко седмици ще започне осъществяването на съвместен проект с Европейската комисия.

Касае се за техническо обезпечаване на 110 км, които не са обезпечени по никакъв начин в рамките на 10 г. натиск. Касае се връщането на щатовете на “Гранична полиция”, които бяха намалени с 2 хиляди през тези 10 г., докато мигрантският натиск нараства”, поясни министърът.

Иван Демерджиев отново призова за законодателни промени, за да може каналджиите да получават по-тежки присъди, които, по думите му, в най-добрия случай сега траят 5 месеца. Той каза и че вече са образувани първите производства за опити за купуване на гласове за предстоящите на 2 април парламентарни избори. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25