Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украинската армия отстъпва организирано в Бахмут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското военно командване вероятно е заповядало ограничено тактическо изтегляне от град Бахмут, който по думите на президента Володимир Зеленски се превърна в "болезнена и трудна" точка на битката за Донбас. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната – ISW съобщи, че заради разрушаването на железопътния мост над река Бахмутка украинските военни са се изтеглили от североизточната част на разрушения град и района на гара Ступки. Твърде рано е да се твърди, че украинските части са решили окончателно да се изтеглят от Бахмут. Те остават на западния бряг на реката, уточняват от ISW. В института са убедени, че дори да се изтеглят от Бахмут, украинските части ще го направят постепенно, като максимално изтощават руското настъпление.

Собственикът на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака в Телеграм, че частната му армия изпитва недостиг на боеприпаси и предупреди, че ако бъдат принудени да се оттеглят от Бахмут, целият руски фронт ще рухне, съобщи REUTERS.

Германският канцлер Олаф Шолц каза пред CNN, че ще има последици, ако Китай изпрати оръжия на Русия за войната в Украйна. Но той изрази оптимизъм, че Пекин няма да направи това. 

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която беше гост на Шолц в двореца Мезеберг, допълни, че ЕС засега не разполага с доказателства, че Китай обмисля доставяне на оръжия на Русия, посочва DPA.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54