Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ернесто Отоне: България е стратегически партньор на ЮНЕСКО

Снимка: president.bg

Делегация на ЮНЕСКО е на тридневна официална визита в България по покана на министъра на културата Найден Тодоров. На среща в София с вицепрезидента Илияна Йотова помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне акцентира върху високата оценка, която се дава на България за опазване на културното наследство, по-специално – недвижимото. "Тази работа, която върши България, я превръща в стратегически партньор на ЮНЕСКО", каза той. 

Делегацията вече е Пловдив, където ще посети Епископската базилика. Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за важни културни и природни обекти през 2018 г.

Утре гостите от ЮНЕСКО ще разгледат остров "Св. св. Кирик и Юлита" край Созопол, където предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен Център за изкуствата.

Още от категорията

Изложба припомня за нобеловия лауреат Сантяго Рамон и Кахал

Изложба, посветена на 170-ата годишнина от рождението на носителя на Нобелова награда за медицина  Сантяго Рамон и Кахал (1852 –1934 г.), беше открита днес в Централното фоайе на БАН в присъствието на испанския посланик у нас Алехандро Поланко и на..

публикувано на 05.06.23 в 16:22

Теодор Ушев представя ретроспективна изложба във френския град Анси

Голяма ретроспективна изложба на световноизвестния български аниматор и режисьор Теодор Ушев ще бъде отворена за посетители от днес в средновековния замък в Анси. “Материя на паметта” ще продължи до 2 октомври т.г. и в нея в 18 огромни зали ще бъдат..

публикувано на 02.06.23 в 11:49

Зорница Славова и С-МО спечелиха песенния конкурс на БНР „Пролет 23“

Зорница Славова и C-MO получиха Голямата награда на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`23". Сред 12-те финални песни победителят в 54-тото издание на музикалното състезание, спечели вота на журито с песента "Избори". Музиката, текста и..

публикувано на 01.06.23 в 08:35