Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На фестивал за детски видеоклип отличиха ученици от Босилеград

Снимка: glaspress.rs

Босилеградски ученици спечелиха втора награда за камера и творчески подход на осмия фестивал на детския видеоклип KIDIKEM, който се проведе в Белград, съобщиха от сдружение "Глас". Отличените са от училището по анимация "Маниме", с ръководител Любиша Пенев. Те се представиха с филма "Bosilegrad stories". 


В 7 минутния филм без текст се разказва за традициите и обичаите в Босилеградско. Находчиво и творчески са съпоставени миналото и настоящето. Чрез анимацията не е пропуснат и болния за региона проблем със замърсяването на водите, заради добива на цветни и благородни метали. "Учениците се справиха отлично. В работата с тези талантливи деца постоянно надграждаме, търсейки нови подходи и техники", каза Любиша Пенев, цитиран от БТА. 

Снимки: glaspress.rs

Още от категорията

Илияна Йотова откри в Северна Ирландия конкурса по български език за четене "Аз Буки Веди"

"През езика се предават българското самосъзнание и идентичност". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри 7-ото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене на ученици от I и II клас в чужбина "Аз Буки Веди". Йотова е гост на..

публикувано на 03.06.23 в 16:19
Посланикът на България в Румъния Радко Влайков с ученици от училището

България дари на българското училище в Румъния 10 компютъра

Министерството на електронното управление дари 10 броя преносими компютри на българското училище към Посолството на България в Букурещ. Учениците от училище „Йордан Йовков“ получиха новите си придобивки по случай Международния ден на детето.  „Трябва да..

публикувано на 03.06.23 в 12:29

Тазгодишният събор "На мегдана на другата България" представя ритуали, свързани с розобера

Български фолклорни групи от различни европейски държави се събират, за да се надпяват и надиграват на осмото издание на събора "На мегдана на другата България". Събитието се провежда на 3 и 4 юни в чешката столица Прага, а темата е Празник на Розата..

публикувано на 03.06.23 в 05:35