Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

30 български филмови класики гледаме с вход свободен до края на годината

Снимка: Филмаутор

"30 вечери с 30 класики" се нарича инициативата на столичното кино "Одеон". Тя ще продължи до края на годината, като целта е зрители от различни поколения да гледат на голям екран най-доброто българско кино.  Всеки петък във филмотечното кино ще бъде излъчван по един класически български филм, а след прожекцията зрителите ще могат да разговарят с някои от неговите автори (доколкото те са още сред нас).

Първата прожекция е на 17 март, с лентата на режисьора Рангел Вълчанов от 1979 г. "Лачените обувки на незнайния воин”. Публиката на прожекцията ще се срещне с художника на филма Георги Тодоров. В програмата са включени още "Да обичаш на инат", "Куче в чекмедже", "Вчера", "Щурец в ухото", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Мъжки времена", "Преброяване на дивите зайци" и много други. Всичките 30 филма ще бъдат излъчени в своя оригинален формат, а именно - на лента. "Вероятно много от младите зрители никога не са гледали филм на лента, защото истинското кино вълнува и с начина си на показване“ – споделят организаторите от филмотечно кино „Одеон”.

БНР подкасти:

Още от категорията

Изложба припомня за нобеловия лауреат Сантяго Рамон и Кахал

Изложба, посветена на 170-ата годишнина от рождението на носителя на Нобелова награда за медицина  Сантяго Рамон и Кахал (1852 –1934 г.), беше открита днес в Централното фоайе на БАН в присъствието на испанския посланик у нас Алехандро Поланко и на..

публикувано на 05.06.23 в 16:22
Снимка: Facebook/ СГХГ SofiaCityArtGallery

Животните в българското изобразително изкуство до средата на ХХ век

Още в древни времена хора и животни съжителствали в споделен свят, чийто отпечатък и днес пазят най-ранните открити паметници на художествена дейност. Птици, зверове и други земни твари не само населявали ограниченото пространство на..

публикувано на 05.06.23 в 12:39

Теодор Ушев представя ретроспективна изложба във френския град Анси

Голяма ретроспективна изложба на световноизвестния български аниматор и режисьор Теодор Ушев ще бъде отворена за посетители от днес в средновековния замък в Анси. “Материя на паметта” ще продължи до 2 октомври т.г. и в нея в 18 огромни зали ще бъдат..

публикувано на 02.06.23 в 11:49