Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя "80 години от спасяването на българските евреи"

Национална библиотека
Снимка: Ани Петрова

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София президентът Румен Радев ще открие документална изложба „80 години от спасяването на българските евреи“. Почетен гост на събитието ще бъде известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар. В изложбата са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.
От 12.15 часа ще се проведе церемония по поднасяне на венци пред Паметните плочи на спасителите на българските евреи до столичния храм "Света София". 
Събитията от програмата за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война са под патронажа на президента Румен Радев.
Снимка в текста: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01