Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сложната структура на Европейския съюз беше дискутирана в София

Снимка: institutfrancais.bg

На 9 март, в рамките на Месеца на франкофонията и в годината, в която България отбелязва трийсет години от членството си в Международната организация на франкофонията, Френският институт у нас, в партньорство с Посолството на Белгия и СУ "Св. Климент Охридски" организираха конференция на тема: "Европейското изграждане: предизвикателства и бъдещи перспективи". Тя е част от поредица дискусии, посветени на Европа.

Сложната структура на Европейския съюз обсъдиха Лоик Грар – професор по публично право в Университета на Бордо и председател на Френската асоциация по европеистика, Жан Кромбоа – преподавател по европеистика в Американския университет в България и Илдико Отова, преподавателка в НБУ и в СУ "Св. Климент Охридски".

Лоик Грар, Жан Кромбоа и Илдико Отова

Лоик Грар представи модел на Европа като концентрични кръгове, въведен от Жак Делор (председател на Европейската комисия между 1985 и 1995 г.) или совалка на няколко нива с твърдо ядро, около което гравитират останалите страни :

"Можем да бъдем в едно семейство и да не напредваме с една скорост", смята той. По думите му, заедно можем да постигнем това, което не е възможно да се направи индивидуално.

Около мобилност, миграция и гражданство се артикулира представата за ЕС според Илкито Отова. Разговорът трябва да се връща към индивидуалните истории, смята тя.

По думите на Лоик Грар е необходим нов наратив за Европа и той е свързан с основния риск днес – екологичния.

"Според мен приоритетът на дискурса за Европа трябва да бъде зелена Европа, защото България, Франция или Белгия поотделно няма да стигнат далече", заяви той.

Снимки: institutfrancais.bgПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18