Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сложната структура на Европейския съюз беше дискутирана в София

Снимка: institutfrancais.bg

На 9 март, в рамките на Месеца на франкофонията и в годината, в която България отбелязва трийсет години от членството си в Международната организация на франкофонията, Френският институт у нас, в партньорство с Посолството на Белгия и СУ "Св. Климент Охридски" организираха конференция на тема: "Европейското изграждане: предизвикателства и бъдещи перспективи". Тя е част от поредица дискусии, посветени на Европа.

Сложната структура на Европейския съюз обсъдиха Лоик Грар – професор по публично право в Университета на Бордо и председател на Френската асоциация по европеистика, Жан Кромбоа – преподавател по европеистика в Американския университет в България и Илдико Отова, преподавателка в НБУ и в СУ "Св. Климент Охридски".

Лоик Грар, Жан Кромбоа и Илдико Отова

Лоик Грар представи модел на Европа като концентрични кръгове, въведен от Жак Делор (председател на Европейската комисия между 1985 и 1995 г.) или совалка на няколко нива с твърдо ядро, около което гравитират останалите страни :

"Можем да бъдем в едно семейство и да не напредваме с една скорост", смята той. По думите му, заедно можем да постигнем това, което не е възможно да се направи индивидуално.

Около мобилност, миграция и гражданство се артикулира представата за ЕС според Илкито Отова. Разговорът трябва да се връща към индивидуалните истории, смята тя.

По думите на Лоик Грар е необходим нов наратив за Европа и той е свързан с основния риск днес – екологичния.

"Според мен приоритетът на дискурса за Европа трябва да бъде зелена Европа, защото България, Франция или Белгия поотделно няма да стигнат далече", заяви той.

Снимки: institutfrancais.bg

Още от категорията

България днес – 6 юни 2023 г.

6 юни е международен ден на целувката и в България станахме свидетели на политическа целувка между две противоположности – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в резултат на която имаме за първи път в историята си редовно правителство с ротационен министър председател...

публикувано на 06.06.23 в 19:00

В сряда ще е слънчево, но ще вали над Западна България

В сряда над Западна България ще има разкъсана купеста облачност. До обяд там ще превали. В Централна и Източна България ще е слънчево с разкъсана висока облачност. Минималните температури ще са от 11 до 17°, в София - 13°. Максималните температури ще са..

публикувано на 06.06.23 в 18:15
Бургас

Във вторник ще вали само над западните планински райони

Във вторник  ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност над планините в Западна България и там ще превали. Минималните температури ще са от 11 до 16°, в София - 11°. Максималните температури ще са от 23 до 28°. В столицата ще е 23°...

публикувано на 05.06.23 в 18:05