Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според изследване на "Галъп":

Първите две формации - с изравнени резултати на изборите, третата също е под въпрос

Ако изборите се провеждаха сега, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти еднаква подкрепа с 27,2% и 26,6%. След тях се нареждат ДПС и „Възраждане“ пак със сходни резултати, съответно с 13,4% и 12,3%. БСП запазва петото място с 7,3%. Близо до бариерата са „Български възход“ с 3,7%, „Има такъв народ“ – с 3,4% и „Левицата“ – с 3,2%.

Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, което отчита нагласите от началото на кампанията, която тепърва се проявява. Затова и на числата за момента се гледа като на актуална снимка на нагласите, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., са възможни динамични развития, включително в последния момент.

Според проучването, заявилите, че ще гласуват са 40,6%, което предполага активност, близка до тази от предходните избори. Около 4,4 % от тях са посочили, че ще упражнят правото си на глас с „Не подкрепям никого“.

Изследването на Галъп е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода „лице в лице“ с таблети.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35