Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гонят духовенството от Киево-Печорската Лавра

До катедралата "Успение Богородично" в Киево-Печорската лавра в Киев, Украйна, 7 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Украйна наредиха снощи на Украинската православна църква, свързана исторически с Русия, да напусне до края на месеца манастирския комплекс Киево-Печорска Лавра.

Светата обител, известна още като руският Йерусалим, е основана през ХI век, по времето на великия княз Изяслав. В края на XVI и началото на XVII в. манастирът е бил подчинен на константинополския патриарх и станал център на противопоставянето между Православната църква и католическата уния. На два пъти, през 1596 и 1598 г. униатите правили безрезултатен опит да завладеят манастира и обширните му имения. В наши дни, той е център на православното поклонничество, под юрисдикцията на Украинската православна църква, където се помещават Киевската митрополия, Духовната академия и Семинарията. От 1990, Лаврата е под защитата на ЮНЕСКО, а от 2008 нейният комплекс е държавна собственост.

В изявление на Украинското министерство на културата се посочва, че на УПЦ е било наредено да напусне 980-годишния манастирски комплекс, защото "е нарушила условията на споразумението относно използването на държавната собственост", но не се предоставят никакви подробности. От своя страна УПЦ посочи, че е прекъснала връзките си с Московската църква-майка, заради войната в Украйна, но въпреки това се е превърнала в жертва на политически лов на вещици.

Още от октомври, украинските служби за сигурност претърсват периодично храмовете на УПЦ, преследват нейни служители, епископи и финансови спонсори и започнаха наказателни дела срещу десетки нейни свещеници. Като причина за гоненията те посочват, че са открили проруска литература в църковни помещения, както и че в Лаврата се укриват руски граждани. УПЦ многократно отхвърли тези твърдения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56