Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета зад граница ще проучват семейната история

Проект „Разкажи ми твоята история“, в който могат да се включат четири училища зад граница, стартира в началото на следващата учебна година. Това съобщиха в прессъобщение от Асоциацията на българските училища в чужбина. Пилотният проект е на младежкото сдружение "НИЕ" - гр. Смолян, член на АБУЧ. Той е финансиран по програмата "Еразъм" и има за цел да подпомогне учениците в опознаването на българската култура, българските традиции и обичаи, както и тези на страните, в които живеят; да научат историята на своите родове в контекста на европейската история и събитията, оформили съвременния Европейски съюз, предава БТА.

Преди основната дейност всеки от участващите ученици ще има за задача да направи родово проучване на историята на своето семейство, като представи възловите събития в живота на своите предци и ги представи в контекста на ключовите събития, оформили облика на съвременна Европа.

Участващите ученици ще посетят кътче в Родопите, съхранило добре българските обичаи и традиции, където ще прекарат между седем и десет дни, ще се запознаят с българските народни песни, танци и обичаи и ще посетят природни и културни забележителности и фолклорен събор. Заявки за участие може да се подадат до 20 март на имейл dr_adjov@abv.bg – (Мирослав Аджов).

Повече за инициативата ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Николова

Мария Николова – българка от Бесарабия, която върна семейството си към корена

Украинският Болградски район е считан за своеобразна "столица" на бесарабските българи. Това е районът, в който живее най-компактно етническо българско население зад граница. Сънародниците ни намират убежище в Бесарабия и създават там своите..

публикувано на 03.09.24 в 10:20

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.  „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство..

публикувано на 02.09.24 в 14:02

Един час повече български език ще се изучава в Тараклия

Втори септември поставя началото на новата учебна година в молдовския район Тараклия, в който преобладаващата част от населението е с български корени. За първи път училищния праг прекрачват 308 първокласници, което е със 17 деца повече от..

публикувано на 02.09.24 в 13:25