Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български ученици от два континента - на среща в Ню Йорк

16
Снимка: БУ "Хр.Ботев", Ню Йорк

Ученици от 10 и 12 клас на Немската езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас са в САЩ, където посетиха седалището на ООН в Ню Йорк, след като през миналата година училището спечели проект на Централноевропейската инициатива. Целта на класирания сред трите най-добри проекта в паневропейска надпревара е да стимулира младежката ангажираност в рамките на Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.


Автор на проекта е д-р Тонка Костадинова, бивш дипломат и настоящ учител по история в Немската езикова гимназия в Бургас. Идеята му е да помогне за повишаване на информираността сред младежите в България по темата за равенство между половете – тема, която е заложена и в целите на ООН за устойчиво развитие.


Първото си посещение в Ню Йорк бургаските ученици, водени от д-р Костадинова и нейния колега Стефан Добрев, са направили в най-голямото българско училище „Христо Ботев“, информира ни училищният му ръководител Дима Маркова. По думите й, гостите от България са разгледали с интерес училището и танцовото му студио, където завързали мартенички на малките танцьори и съвсем непринудено са се хванали на общо българско хоро. 


Бургаските момичета и момчета са се запознали и със своите връстници от Америка, с които са обменили информация за учебните програми, за възможностите за продължаващо обучение, след което са се разходили заедно из Манхатън.


„Вярваме, че когато две български училища, от два различни континента, се срещнат - това може да е само началото на едно хубаво приятелство и на бъдещи съвместни проекти!“ – написаха във Фейсбук от Българското училище „Христо Ботев“. 


Още уловени моменти от срещата на двете български училища от Бургас и Ню Йорк вижте в галерията ни по-долу. 

Снимки: БУ "Христо Ботев" - Ню Йорк, НЕГ "Гьоте" - Бургас

БНР подкасти:

Още от категорията

Искат в новия бюджет да се осигурят пари за българските медии в чужбина

Програмата за подпомагане на българските медии зад граница да бъде продължена, предложи министърът на външните работи Иван Кондов по време на заседание на Комисията по политиките за българите извън страната. Идеята подкрепиха както членове на..

публикувано на 31.05.23 в 09:29

Българската културна асоциация в Белгия с анкета за любимите български автори по света

Анкета за любими български писатели по света организира Българската културна асоциация в Белгия. Резултатите от допитването ще бъдат обявени на Петия фестивал на българската книга, който ще събере български писатели, издатели и читатели в белгийската..

публикувано на 30.05.23 в 18:01

Алина Пейогло и Мария Бабова са победителите в "Диктовката по български език" в Молдова

281 души се включиха в конкурса "Диктовка по български език", организиран в Молдова по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В I категория - от 13 г. до 19 г., победител е Алина..

публикувано на 29.05.23 в 14:54