Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Президентът на Румъния Клаус Йоханис е на официално посещение в България

Румен Радев и Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС-архив

По покана на държавния глава Румен Радев, румънският президент Клаус Йоханис идва в България, в сряда, 15 март, съобщава президентската институция в Букурещ. 

Очаква се президентите на Румъния и България да подпишат съвместна декларация за стратегическо партньорство, която предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти за Дунавския регион, енергийната сигурност и зелената енергия. Декларацията засяга и сътрудничеството в областта на отбраната в контекста войната в Украйна и възстановяването на климата на сигурност в Черноморския регион.

Президентите на двете страни ще обсъдят и присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство и стъпките за постигане на положително решение.
Двамата ще разгледат и въпроси, свързани с борбата с незаконната миграция и по-ефективната защита на външните граници на ЕС, съгласно последните решения на Европейския съвет от февруари т.г.
В дневния ред на двамата лидери ще бъде засегната и войната в Украйна и подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс.


БНР подкасти:

Още от категорията

Парламентът избра Николай Денков за премиер

Парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на..

обновено на 06.06.23 в 18:05
 Николай Денков

Николай Денков: Предложеният кабинет има експертиза да взима важни решения

"Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори, и да сложим край на политическото безвремие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат България да има редовно правителство и..

обновено на 06.06.23 в 17:51

Задава се редовен кабинет, но дали ще сложи край на политическата криза?

На извънредно заседание от 13 часа Народното събрание ще гласува състава и структурата на проектокабинета "Денков-Габриел", сформиран с втория проучвателен мандат в рамките на 49-ия парламент. Залогът е дали политическите партии ще успеят да върнат..

публикувано на 06.06.23 в 11:10