Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не се нуждае от нови ваксини срещу Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма необходимост от нови доставки на ваксини срещу Covid-19, тъй като нуждите на България са напълно задоволени, а складовите възможности – изчерпани. По време на неформален работен обяд на здравните министри на държавите членки на ЕС, в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване", в Брюксел, министър д-р Асен Меджидиев е посочил, че има само две разумни решения: прекратяване на договора с Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Министър Меджидиев е подчертал, че липсва основание за продължаване на настоящия общ подход и занапред доставките на лекарствени продукти следва да се организират самостоятелно от всяка държава членка. По думите на Меджидиев, приоритет за държавата ни е гарантирането на регулаторна рамка, работеща в интерес на пациентите.

По време на дебата за Глобалната здравна стратегия на Европейския съюз България е настояла изпълнението ѝ да бъде гарантирано с общоевропейски ресурс, без да се стига до тежести за финансовата стабилност или въздействия върху правото на  държавите членки самостоятелно да определят здравните си политики, в т.ч. и да организират самостоятелно предоставянето на здравни услуги и медицински грижи. В рамките на заседанието България, Полша, Литва и Унгария са представили обща декларация, че държавите им не могат да приемат нови доставки от Pfizer/BioNTech, а настоящото предложено изменение е неприемливо и е нужно да се предоговори.

Снимка в текст: mh.government.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05
Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42