Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Букурещ увеличи държавната субсидия за българското малцинство в Румъния

Георги Наков
Снимка: Facebook/gheorghe.nacov

1.7 млн. евро държавна помощ очаква българското малцинство в Румъния, съобщи за БТА депутатът в Камарата на депутатите в румънския парламент Георги Наков. Той е секретар в парламентарната група на националните малцинства, която включва 18 депутати. В Румъния са признати 20 малцинства, сред които и българското. 

“Тази година държавната помощ за нас нарасна с 12,5 % спрямо 2022 г.”, уточни Наков. Разпоредител на парите е Съюзът на банатските българи, но Министерският съвет определя за какво могат да се похарчат, а начинът на изразходване се проверява от Сметната палата. "Всеки може да дойде при нас и да кандидатства за финансиране с проект. Условието е да не участва в политически партии, да няма политическа дейност", обяснява Наков.

Още от категорията

Деца от две български училища представиха свои филми във Висбаден

Филмите Touch (автори: 3.ж клас от 81 СУ “Виктор Юго” в София) и Торнадо (автори: група ученици от ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманци) представиха България на годишния фестивал на програмата „Киното, сто години младост“ в германския град..

публикувано на 08.06.23 в 17:50
Снимка: Югозападен университет

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на..

публикувано на 08.06.23 в 14:46

Търсят се доброволци за Петия фестивал на книгата в Брюксел

Българската културна асоциация в Белгия набира доброволци за работа на щандовете с книги на издателствата, гостуващи на Петия фестивал на българската книга в Брюксел. Събитието започва в събота, 10 юни, и ще събере в белгийската столица български..

публикувано на 07.06.23 в 17:55