Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

След инцидента над Черно море: САЩ ще летят навсякъде, където международното право разрешава

Лойд Остин
Снимка: БГНЕС

Американският и руският министър на отбраната Лойд Остин и Сергей Шойгу са разговаряли по телефона по повод инцидента с падналия в Черно море американски дрон, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Разговорът е бил по инициатива на Съединените щати. Според публикувано по-късно комюнике на руското военно министерство Шойгу е дал на Остин да се разбере, че Русия ще отговаря пропорционално на провокации около своите граници. “Полетите на американски стратегически безпилотни летателни апарати край бреговете на Крим имат провокативен характер, което създава предпоставки за ескалация на обстановката в Черноморската зона”, е казал още той. От своя страна, Остин коментира на пресконференция: “Съединените щати ще продължат да летят и действат навсякъде, където международното право разрешава.” Той призова Москва да управлява военните си самолети по безопасен и професионален начин. Вашингтон смята, че руски изтребител е ударил витлото на американски безпилотен наблюдателен самолет, докато Москва отрича да е имало контакт между двата летателни апарата и обяснява инцидента с рязка маневра на американския.Инцидентът е първият директен сблъсък между Съединените щати и Русия от началото на войната в Украйна.

Тиери Бретон с министъра на отбраната Димитър Стоянов

Министерският съвет не е обсъждал нов договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ, съобщи правителствената пресслужба. Служебният кабинет предлага всяка следваща военна помощ за нападнатата страна отново да бъде гласувана от Народното събрание. “Твърденията, че се готви ново споразумение с Украйна за предоставяне на въоръжение са манипулативни”, коментира и военният министър Димитър Стоянов. Що се отнася до посещението на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, страната ни има интерес да бъде повишен капацитетът на нашата отбранителна индустрия и приветства подкрепата на ЕС, но по никакъв начин не се ангажира с предоставянето на въоръжение на Украйна, пише още в съобщението на кабинета. Европейският съюз разработва схема за по-голямо производство на оръжия и боеприпаси в подкрепа на украинската армия. Планът предвижда помощ за 15 оръжейни компании в 11 страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54