Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щъркелова двойка отново сви гнездо на камбанарията на църквата в Банско

Снимка: БТА

От десетилетия камбанарията на храма „Св. Троица“ в Банско приютява двойка щъркели. Възрастни хора на повече от 70 години разказват, че още от детството си помнят дългокраките предвестници на пролетта, които обитават върха на кулата. Затова никой в курортния град, разположен в полите на Пирин, не се изненада, когато и тази пролет щъркеловата двойка се завърна в Банско и избра гнездото на камбанарията, за да отгледа своите рожби. Завръщането на щъркелите е очаквано събитие от жителите на града, разказа за БТА Георги Ангелов, който от три години е сред групата мъже, които бият камбаните за всеки празник.

През изминалите три години той е човекът, който качва на върха на камбанарията храна за птиците в студените дни. През 2020 г. природата поднася изненада – обилен сняг през пролетта. Тогава местни хора алармират, че щъркелите нямат храна, а рибари и собственик на рибарски магазин в града осигуряват риба, която Георги доставя до дома на щъркеловото семейство. Това се повтаря и през следващите няколко години. Тази година отново се очаква захлаждане, но хората винаги се отзовават и при необходимост ще бъде осигурена риба за щъркелите, каза Ангелов.


Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: БТА


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Григор Димитров се нареди сред 16-те най-добри на Уимбълдън

Григор Димитров постигна трисетова победа (6:3, 6:4, 6:3) над френския ветеран Гаел Монфис по пътя си към четвъртия кръг на Уимбълдън. Така той за втора поредна година достига до тази фаза на турнира. Поставеният под номер 10 българин се справи с..

публикувано на 06.07.24 в 09:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15