Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония отрече да ограничава правото на сдружаване на българите

Българският Културно-информационен център в Скопие
Снимка: ФБ/БКИЦ-Скопие

“Законът за сдруженията и фондациите и решенията на Комисията по имената не са насочени срещу гарантираното право на сдружаване, а срещу решенията сдруженията да носят имена на спорни личности, които създават дискомфорт сред гражданите на страната”, написа на своята интернет страница външното министерство на Северна Македония. Коментарът идва след острата реакция на страната ни по повод забраната две български сдружения в РСМ да ползват избраните от тях имена – “Иван Михайлов” в Битоля и “Цар Борис III” в Охрид.

Според външния министър Николай Милков България следи с безпокойство опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония и ще реагира пред европейските си партньори след нападението в четвъртък над българския Културно-информационен център в Скопие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05