Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиерът Гълъб Донев:

“Фалит на държавата” е медийно заглавие

Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Състоянието на държавните финанси е стабилно и няма опасност за валутния борд, за курса лев-евро, за това заплатите и пенсиите да не се изплащат, увери пред Нова тв служебният премиер Гълъб Донев. По думите му, в доклада на финансовия министър, свързан с бюджетния дефицит и предлаганите от кабинета мерки, “фалит на държавата” не фигурира и словосъчетанието е медийно заглавие.

“Няма опасност да изпаднем в дългова криза, повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над 1,3 млрд. лв. от тази на редовното правителство”, заяви премиерът.

Що се отнася до мерките от страна на държавата, свързани с контрола на цените на основните хранителни продукти, има тенденция за установяването на трайни промоции на хранителни стоки от първа необходимост в големите магазини, каза Гълъб Донев. Той добави, че все още се водят разговори с търговските вериги за предлагания от кабинета таван на надценката.

БНР подкасти:

Още от категорията

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на..

публикувано на 27.05.23 в 11:15

Саудитски телеком инвестира в България 1,2 млрд. евро

Саудитската компания „Tawal“ е в процес на закупуване на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на БТК, които са собственост на United Group. Това стана ясно след среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с..

публикувано на 25.05.23 в 08:20

Брюксел отправи три икономически препоръки към България

В препоръките на Еврокомисията към икономиките на страните от ЕС за България се казва, че заедно с още 14 страни в общността тя не спазва изискването за бюджетен дефицит от 3%. Очаква се тази година дефицитът да е 4,8 %. Препоръчва се София да..

публикувано на 24.05.23 в 15:27