Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Реми и Пол, които ваят истории от пясък, вдъхновени от живота в България

Снимка: Реми и Пол Хогард

Преди 20 години те се запознават в белгийски парк за пясъчни скулптури. Той вае 19-метрово божество, в съседство тя създава пясъчна богиня. Погледите им се срещат и разбират, че са сродни души. Оттогава са неразделни. Реми и Пол Хогард са сред стотината творци на планетата, които се занимават професионално с пясъчна скулптура. Ангажиментите валят непрекъснато от всички страни. До момента арт тандемът е обиколил над 30 държави.


Той е англичанин, тя - холандка, но избират да живеят в България. Тук имат къща и земя. Когато не творят чудеса от пясък, се грижат за фермата си в старозагорското село Михайлово.

Говорят добър български и твърдят, че България е техният дом, мястото където винаги се завръщат, за да „заредят батериите“. Ваенето на пясъка е изкуство, свързано с умението да си креативен и в същото време да не се привързваш твърде много към материалното, да можеш да се дистанцираш и да създадеш нещо ефимерно, само заради преживяването и радостта, която носи в името на живота и на любовта, убеден е Пол. И признава, че Covid-пандемията и изолацията покрай карантината ги накарала да преосмислят стила си на живот:

"Единственият начин да си помогнеш е да помогнеш на другите. Така че един ден, по време на пандемията, отидохме на плажа в Бургас и започнахме да правим скулптури от пясък, просто за да предизвикаме усмивка по лицата хората. И те отвърнаха на нашето изкуство с любов. Това ни накара да се почувстваме много по-добре. Сега тази енергия продължава да ни движи, нас и нашата публика, а това е много оздравително. Затова сме все още на плажа в Бургас, искаме да продължим да създаваме скулптури и изкуство в България" - казва Пол.


Арт тандемът, създал хиляди пясъчни скулптури по целия свят и спечелил признанието и на английската кралица, черпи вдъхновение от живота в България. "А когато се срещнеш с такава богата история и култура, трябва да ѝ отдадеш почит, да я споделяш и популяризираш" - твърди Пол.


Наскоро, по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, скулпторите поздравиха бургазлии с великолепен пясъчен лик на Апостола. "Запознахме се с делото на Левски, след като видяхме всички тези улици, кръстени на него и паметниците му в парковете. Проучихме живота му и разбрахме, че той е много значим за българите, те го обожават почти както … Христос! Затова решихме да ги зарадваме" - казва Реми. Отзвукът бил невероятен - от децата до възрастните, всички  разпознали пясъчната му скулптура на бургаския плаж и били трогнати, а някои дори се просълзили. И още:

"Тази година, в деня, когато свещеникът хвърля кръста във водата от кея на плажа в Бургас /по повод Богоявление - бел.ред. / ние създадохме на плажа огромен кръст и получихме страшно много отзиви. За св. Валентин пък изваяхме големи сърца и хората идваха, за да се снимат прегърнати. После изградихме лика на Левски, след което решихме да зарадваме бургазлии с пясъчни мартеници по повод баба Марта. Мартеницата е нещо, което не бяхме виждали другаде по света. Толкова е красива, и пресъздава символично мъжкото и женското начало вплетени в своеобразна прегръдка!"


Реми и Пол имат мечта - да създадат Музей на пясъчните скулптури, както и пясъчна академия в България, където да провеждат уъркшопове за деца и подрастващи и да „ваят“ бъдещи пясъчни скулптори. „Иска ми се да се отдам изцяло на скулптурата, но също така да я предам нататък, на идните поколения“- признава Пол и заключава:

"Аз не съм роден в България, но българите са мои братя и сестри и възнамерявам да си остана тук, при българския народ. Обожавам културата, планините, морето, целия български пейзаж. И не, няма нещо което да не ми харесва в България!"

Снимки и видео: Реми и Пол Хогард
По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

Иконописецът Диан Костов предоставя докосващо сърцето преживяване в катедралата Вотивкирхе

До 4 юни посетителите на виенската катедрала Вотивкирхе ще могат да преминат през изградения от българския иконописец Диан Костов лабиринт и да потърсят отговорите на екзистенциалните въпроси за пътя, смисъла и спасението чрез упование в Бог...

публикувано на 02.06.23 в 12:04

Напусна ни проф. Иван Черноземски- международен експерт в борбата с рака

На 90-годишна възраст си отиде проф. д-р Иван Черноземски, здравен министър 1990 -1991г. , дългогодишен експерт на СЗО в Международната агенция за борба с рака, директор на Националния онкологичен център (1987-89 и 1995–2000 г. ), член на Висшия..

публикувано на 28.05.23 в 18:02

С душа на пътешественик – блогърката Елена Колева

Родена с душа на пътешественик, Елена Колева от малка жадува за срещи с екзотични земи и слабо популярни български красоти. Когато се научава да чете, е едва 4-годишна. Тогава случайно намира в библиотеката на дядо си книжка, наречена "Атлас на света"...

публикувано на 26.05.23 в 14:30