Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видин посрещна първия кораб с чужди туристи за 2023 г.

2
Снимка: БТА

Първият за туристическия сезон круизен кораб по Дунав акостира на 20 март във видинското пристанище. На борда на луксозния "Viking Lif" пътуват близо 150 американски  и японски туристи, които посетиха първо уникалните Белоградчишки скали и крепостта "Калето". После се върнаха да разгледат крепостта "Баба Вида" във Видин. През новия туристически сезон на пристанище Видин се очаква да акостират 294 круизни кораба с над 36 000 чуждестранни туристи. По традиция сезонът започва на 20 март и тази година ще продължи по-дълго - до 27 декември, за когато е планирано последното плаване на круизен кораб по Дунав. Най-натоварени са месеците май, юни, юли, август и септември, в които акостират от 40 до 45 кораба месечно.

Пътуванията по реката след 2010 г. се превърнаха в туристически хит за чуждестранните туристи, особено от Америка и Азия, предава БТА. Любопитното е, че всички туристи са над 65 години, като преобладават семейните двойки. Според гидовете на круизните кораби чуждите туристи проявяват силен интерес към религиозни и исторически обекти в България, както и към обекти от близкото минало.

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Планетариумът в Бургас вече посреща любознателни гости

Жители и гости на Бургас вече могат да се възползват от поредната атракция в морския град, която ще ги запознае със случващото в необятния Космос. Става въпрос за новооткрития планетариум, разположен в района на пристанищен терминал..

публикувано на 28.05.23 в 09:10

С лодка по Амазонка, пикник на Малдивите – рибарите в Никопол развиват и туризъм

Разходка с моторна лодка по Дунав, наблюдение на редки видове птици, посещение на безлюдни острови, пикник сред дивата природа или просто слънчеви бани на плажа – Никопол се наложи като дестинация за приключенски туризъм. Наближи ли пролетта, градът се..

публикувано на 25.05.23 в 11:20

Летният туристически сезон официално открит

Служебният министър на туризма Илин Димитров откри официално в морския курорт “Св. св. Константин и Елен а” летния туристически сезон. Той прогнозира повишаване на броя на гостите между 5 и 7 процента в сравнение с рекордната за сектора 2019 г...

публикувано на 21.05.23 в 14:16