Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЦИК назначи съставите на СИК в чужбина

| обновено на 21.03.23 в 16:47
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия назначи съставите на секционните избирателни комисии извън страната за предсрочните парламентарни избори на 2 април и обяви незаетите места. В немалко СИК в чужбина остават незаети позиции въпреки направените от партиите и коалициите предложения.

Незаетите места са обявени в приложение, публикувано днес, към решението на комисията.

През следващите дни Министерството на външните работи трябва да направи предложения за попълването на съставите, като членове на СИК могат да бъдат и наши сънародници от съответните държави.

Според Изборния кодекс (ИК), когато партия или коалиция не е направила предложение, ЦИК назначава за членове на секционните избирателни комисии лица, предложени от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи или оправомощен от него заместник-министър. Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или министърът на външните работи, или оправомощеният от него заместник-министър могат да правят предложенията въз основа на предложения от организации на български граждани в съответната страна, се посочва още в ИК.

Още от категорията

България днес – 7 юни 2023 г.

И с ново редовно правителство делникът на страната ни продължава своя ход. В „България днес“ ще обсъдим проблемите пред родните земеделци и животновъди и какви са очакванията им от новото правителство. След това ще ви разкажем една българска приказка с..

публикувано на 07.06.23 в 19:00

В четвъртък ще е топло със следобедни валежи над Западна България

В четвъртък  ще е слънчево с разкъсана висока облачност. След обяд ще се заоблачава над Западна България. На югозапад ще превали и прегърми. Минималните температури ще са от 12 до 16°, в София - 12°. Максималните температури ще са от 25 до 30°. В..

публикувано на 07.06.23 в 18:35

Земетресение с магнитуд 4,8 на 15 км от Пловдив

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер по данни на Европейския средземноморски сеизмологичен център е регистрирано на 15 км от Пловдив и 146 км от София. Епицентърът на труса е северно от Асеновград. Трусът стана в 15.26 часа и е бил с дълбочина 4,5 км...

публикувано на 07.06.23 в 15:49