Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Очертаха 2025 г. като хоризонт за влизане на България в еврозоната

Снимка: БГНЕС

Надявам се България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г, заяви служебният вицепремиер по управление на евросредствата Атанас Пеканов пред експертен дебат в София по темата „България готова ли е за еврозоната?".

Въпрос на време е България да изпълни техническите критерии за дефицит и инфлация, каза Пеканов. Той поясни, че България е член на ЕС от 15 г., а българските граждани и бизнес често правят транзакции в лева и в евро. Над 1,5 млрд. евро се изпращат в България, но при превалутирането се губи част от сумата, подчерта вицепремиерът. 45% от българския износ и 35% от вноса са свързани със страните от еврозоната. „Българската икономика се движи с тази на еврозоната, което означава, че ние сме готови възможно най-скоро за присъединяване към еврото", заключи Пеканов.

БНР подкасти:

Още от категорията

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на..

публикувано на 27.05.23 в 11:15

Саудитски телеком инвестира в България 1,2 млрд. евро

Саудитската компания „Tawal“ е в процес на закупуване на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на БТК, които са собственост на United Group. Това стана ясно след среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с..

публикувано на 25.05.23 в 08:20

Брюксел отправи три икономически препоръки към България

В препоръките на Еврокомисията към икономиките на страните от ЕС за България се казва, че заедно с още 14 страни в общността тя не спазва изискването за бюджетен дефицит от 3%. Очаква се тази година дефицитът да е 4,8 %. Препоръчва се София да..

публикувано на 24.05.23 в 15:27