Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Нихоритис е избран за член на БАН

Снимка: БАН

Събранието на академиците при Българската академия на науките - БАН избра за свой чуждестранен член проф. Константинос Георгиу Нихоритис от Гърция. Нихоритис е изтъкнат старобългарист и богослов с многобройни публикации върху българската културна история и българското присъствие в Атон. Той е завършил Атонската духовна академия и Софийската духовна академия. В момента е професор във Факултета по славистика, балканистика и ориенталистика в Македонския университет в Солун.

Роден е на 2 януари 1955 г. в с. Калитея до гр. Тива. Като докторант на Кирило-Методиевия научен център към БАН с научен ръководител акад. Петър Динеков защитава дисертация за Атонската книжовна традиция в разпространението на старобългарската литература. През 2000 г. защитава голям докторат на тема „Света гора Атон и българското новомъченичество” във Великотърновския университет. Преподава „Български език и литература“, „Кирилометодиевистика“, „Проблеми при преводите на български език“.


Още от категорията

Преди 100 години на 9 юни насилието поражда кръговрат от преврати

Навършва се един век от паметната дата 9 юни, когато пред 1923 г. с военен преврат е свалено правителство на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски. Според историографията от времето на социализма (1944-1989 г.), става..

публикувано на 09.06.23 в 06:10

На празника Свети Дух се чества и денят на българите в Македония

Православният свят чества празника на Светия Дух. Отбелязва се винаги в деня след Петдесетница. За българите Свети Дух е и ден на пробуждане на националната памет, ден на протест срещу ограбването и фалшифицирането на историческата истина за националната..

публикувано на 05.06.23 в 13:15

Посланието на Петдесетница е да обединява вярващите в Христовата църква

Отново е Петдесетница - един от най-великите християнски празници, утвърдил основите на Светата Църква. Това е петдесетият ден след Възкресението на Спасителя, в който Светият Дух слиза на земята, за да осени апостолите на Христовото учение. Под формата..

публикувано на 04.06.23 в 04:10