Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България чества 30 години от присъединяването си към франкофонските страни

4
Снимка: Френски институт в България

С изложбата “Посоки” на художници от франкофонски страни в галерия “Мисията” на Държавния културен институт към външно министерство беше отбелязана 30-ата годишнина от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. Проявата беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова и служебния външен министър Николай Милков.

“Въпреки че единственият официален език в нашата страна е българският, повече  от три десетилетия светът общува с нас като страна и на още един език – френския“, каза Йотова. На френски език тя напомни, че франкофонските традиции в България са много по-ранни - още от Възраждането. "Убедена съм, че посоката на Франкофонията е плод на осведомен и далновиден избор и си струва да продължаваме да я следваме", добави вицепрезидентът.

Вижте още:

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Изложба припомня за нобеловия лауреат Сантяго Рамон и Кахал

Изложба, посветена на 170-ата годишнина от рождението на носителя на Нобелова награда за медицина  Сантяго Рамон и Кахал (1852 –1934 г.), беше открита днес в Централното фоайе на БАН в присъствието на испанския посланик у нас Алехандро Поланко и на..

публикувано на 05.06.23 в 16:22

Теодор Ушев представя ретроспективна изложба във френския град Анси

Голяма ретроспективна изложба на световноизвестния български аниматор и режисьор Теодор Ушев ще бъде отворена за посетители от днес в средновековния замък в Анси. “Материя на паметта” ще продължи до 2 октомври т.г. и в нея в 18 огромни зали ще бъдат..

публикувано на 02.06.23 в 11:49

Зорница Славова и С-МО спечелиха песенния конкурс на БНР „Пролет 23“

Зорница Славова и C-MO получиха Голямата награда на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`23". Сред 12-те финални песни победителят в 54-тото издание на музикалното състезание, спечели вота на журито с песента "Избори". Музиката, текста и..

публикувано на 01.06.23 в 08:35