Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на енергийни източници от САЩ за България е нараснал над 30 пъти

Снимка: архив

България изнася за САЩ стоки на стойност от 1,2 милиарда щ.д., което представлява стабилен ръст. Това се посочва в Доклад за трансатлантическата икономика за 2023 г., представен на 21 март в Брюксел и Вашингтон. Документът се изготвя по поръчка на Американската търговска камара в ЕС и Търговската камара на САЩ от изследователи от Университета „Джонс Хопкинс“. Делът на страната ни във вноса за САЩ е 2.5% от общия внос.

Износът на енергийни източници от САЩ за България се е увеличил над 30 пъти за последните 20 години. Това е реално доказателство за енергийната трансформация и стремеж към енергийна независимост на Европа и на България от Русия, се изтъква в доклада. Информацията е предоставена от Американската търговска камара в България.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00