Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Снимка: БГНЕС

В следващите 30 дни над 1,8 млрд. мюсюлмани по света ще съблюдават свещения месец Рамазан. От изгрев до залез слънце те трябва да се въздържат от храна и вода.

След залез слънце на 22 март във всички джамии на България беше отслужена първата молитва през мюсюлманския пост. Рамазан е един от трите месеца с голямо значение за мюсюлманите.

"Рамазан е кулминацията на поклонението и на религиозния живот, който прекарваме през годината. Рамазан е заряд, от който всеки един от нас се нуждае", каза в своето послание главният мюфтия Мустафа Хаджи.

По традиция в този месец вярващите правят милосърдни дарения и осигуряват вечерите наречени ифтар, така че никой да не остане изоставен. Постът завършва с големия религиозен празник Рамазан Байрам.


Още от категорията

Отбелязваме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Тържествена проверка-заря по случай 120 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.  се проведе  в София. Въстанието е връхна точка в борбата за освобождение на българите от Македония и Одринска Тракия. Тържествента..

обновено на 03.08.23 в 09:18

Факелно шествие по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

120 запалени факли преминаха през центъра на Благоевград п о случай 120-ата годишнина от  Илинденско-Преображенското въстание .  Шествието тръгна от паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. Деца, младежи и възрастни от Пиринска Македония..

обновено на 02.08.23 в 09:10

От 1 август започва Богородичният пост

На 31 юли Православната църква отбелязва Богородични заговезни, преди началото на Богородичния пост. Той е 2 седмици и приключва на 15 август с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица или Голяма Богородица...

публикувано на 31.07.23 в 11:31