Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Непозната колекция на стари български майстори гостува в галерията на СБХ

4
Худ. Никола Танев
Снимка: sbh.bg

"Колекция "Иван Бояджиев" – откритието" е изложба, посветена на една изключителна сбирка от картини на стари български майстори. Произведенията са над 150 и включват живопис, рисунка и графика от първата половина и средата на ХХ век. Неин притежател са наследниците на търговеца и колекционер Иван Бояджиев (1888–1972), собственик на една от галериите на някогашната улица "Търговска" в столицата. Открива я през 1927 година под името "Галерия на 6-те", по идея на художниците Никола Танев, Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. В документалния филм Impressionen aus Bulgarien („Импресии от България“), заснет в Хамбург, Иван Бояджиев лично разказва за картините от своята колекция.

Худ. Борис Денев

Колекцията на Иван Бояджиев досега не е показвана пред публика. Сред художниците, чиито картини може да се видят до 30 март в галерията на Съюза на българските художници, са Дечко Узунов, Никола Танев и Борис Денев, Александър Мутафов, Константин Щъркелов, Иван Христов, Петър Морозов, Марио Жеков и други майстори на четката.

Снимки: sbh.bg
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

Изложба припомня за нобеловия лауреат Сантяго Рамон и Кахал

Изложба, посветена на 170-ата годишнина от рождението на носителя на Нобелова награда за медицина  Сантяго Рамон и Кахал (1852 –1934 г.), беше открита днес в Централното фоайе на БАН в присъствието на испанския посланик у нас Алехандро Поланко и на..

публикувано на 05.06.23 в 16:22

Теодор Ушев представя ретроспективна изложба във френския град Анси

Голяма ретроспективна изложба на световноизвестния български аниматор и режисьор Теодор Ушев ще бъде отворена за посетители от днес в средновековния замък в Анси. “Материя на паметта” ще продължи до 2 октомври т.г. и в нея в 18 огромни зали ще бъдат..

публикувано на 02.06.23 в 11:49

Зорница Славова и С-МО спечелиха песенния конкурс на БНР „Пролет 23“

Зорница Славова и C-MO получиха Голямата награда на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`23". Сред 12-те финални песни победителят в 54-тото издание на музикалното състезание, спечели вота на журито с песента "Избори". Музиката, текста и..

публикувано на 01.06.23 в 08:35