Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скопие тенденциозно идеологизира правата на македонските българи

Снимка: БГНЕС

Силно сме обезпокоени от последователните действия на Скопие за ограничаване правата на сдружаване и на свободно изразяване на българската общност в Северна Македония, каза зам.-външният министър и говорител на външно министерство Костадин Коджабашев. От Скопие не представиха реални аргументи за оспорване регистрацията на българските сдружения.

"Те са взели своето решение чрез безпринципно, едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст. Това, че убежденията на българите в Северна Македония не са съвместими с официалната идеологическа доктрина в държавата, не означава, че те са несъвместими с демократичните принципи и правния ред. Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемния корпус от исторически свидетелства и са насочени към запазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история", заяви Коджабашев.

"Нашите опасения са, че институциите в Скопие, вместо да се стремят да предотвратяват нови престъпления срещу местните българи и представителства на българската държава, губят енергия и време в опити да демонстрират, че проблем всъщност не съществува. Този подход е контрапродуктивен за аспирациите на Скопие за възможна най-бърза европейска интеграция", допълват от външно министерство.


Още от категорията

Николай Денков и Румен Радев

Парламентът е готов да гласува новото правителство още на 6 юни

В кратка церемония Коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) върна на президента Румен Радев изпълнен втория мандат за съставяне на правителство. При връчването кандидат премиерът Николай Денков каза, че очаква президентът да..

публикувано на 05.06.23 в 11:57

Служебното правителство отчете, че е управлявало "изтощителни 10 месеца"

Ние върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България, каза премиерът Гълъб Донев на извънредно заседание на Министерския съвет, но което служебният кабинет представи отчет за своя работа от 3 февруари. "Може би..

публикувано на 05.06.23 в 11:08

Противоречиви информации за сражения в Донецк и Запорожието

Украинската армия не е успяла да развие успех при крупномащабното насткъпление на пет участъка от южнодонецкия фронт, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков. В боевете на 4 юни Украйна е задействала 23-та и..

публикувано на 05.06.23 в 10:46