Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще произвежда снаряди за партньорите от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави, заяви президентът Румен Радев в Брюксел преди срещата на върха в ЕС. Само 17 държави сключиха споразумение за доставки за Украйна. България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, допълни президентът. Той уточни, че България ще разширява капацитета на своята отбранителна индустрия, за да попълва своите запаси и да помага на другите държави членки да попълват своите, но ще постави условие продаденото оръжие да не се реекспортира в Украйна. 

"България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Тази инициатива беше създадена през 2021 г. – една година преди войната в Украйна. Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия", уточни Радев.

Президентът заяви, че е напълно възможно България да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври, ако изпълни всички важни стъпки и направи нужните законодателни промени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05