Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бойка Присадова – "Соньо, ти мой соньо"

Снимка: YouTube, архив

Всяко пътуване из Родопа планина е незабравимо – ще ви кажат вкусилите веднъж аромата на борови гори и тучни поляни. Но величието си тази българска планина дължи и на хората и песните им. Не е възможно да си в Родопите, да чуеш и да не се възхитиш от звука на гайдата и от гласовете на певците.

"Соньо, ти мой соньо" е една от най-силните песни от този край на България. Текстът й пресъздава вълнуваща любовна изповед, каквито са и повечето песни в Родопите.

Песента изпълнява една от емблемите на този край – Бойка Присадова, чиято кариера тръгва от първия събор надпяване "Рожен" през 1961 година. Там тя печели златен медал. След като завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, певицата става част от легендарния ни ансамбъл "Филип Кутев". По-късно Присадова сама започва да ръководи певчески състави, с които също добива признание и популярност.

Бойка Присадова си отиде от нас на 27 януари 2017 година.  

В богатата си музикална кариера тя има много награди, но една е особено ценна и важна – през 1991 г., на 16-ия международен радиоконкурс в Братислава, Словакия, в надпревара с изпълнители от 28 европейски радиостанции, Бойка Присадова печели Златния приз, приеман от специалистите като фолклорния „Оскар” в Европа. През 1991 г. всички медии информират за този успех на българския фолклор, а фо