Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Овладяването на мигрантския натиск към България е пилотен проект за ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посочи като приоритет при оперативните мерки срещу нелегалната миграция укрепването на българо-турската граница. След края на първия ден от заседанието на евролидерите тя припомни, че по искане на Европейския съвет е изготвила писмо, в което е представила действията на Комисията по пакта за миграцията и убежището, предава кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

"По отношение на оперативните мерки фокусът беше и остава преди всичко върху работата за укрепването на българо-турската граница, започването на два пилотни проекта за управление на границите – как се справяме с пристигналите мигранти на границата не само в България, но и в Румъния, както и да се покажат най-добрите практики при това управление за бързите процедури за даване на убежище или за завръщането," каза още тя.

Помагаме на европейските земеделци, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно и предлагането му на европейския пазар, допълни фон дер Лайен. „Най-засегнатите държави не трябва да страдат от отварянето на "зелени коридори" за износ на зърното от Украйна. На първо време сме осигурили над 56 млн. евро, но това е недостатъчно и приветствам предложението на Румъния сумата да се увеличи“, поясни фон дер Лайен. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор поиска да говори в парламента за корупцията

Главният прокурор на България Иван Гешев е изпратил писмо до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите..

обновено на 09.06.23 в 16:50

По съседски: Събития с балкански адрес

Преизбраният президент Ердоган обнови турското правителство Като "кабинет на новото столетие" представи правителството си турският президент Реджеп Ердоган. Постовете си в правителството запазват само Мехмед Ерсой в туризма и Фахреттин Коджа в..

публикувано на 09.06.23 в 10:30
 Иван Гешев

Главният прокурор излиза с обръщение по държавната телевизия

Главният прокурор Иван Гешев ще направи в петък изявление по Българската национална телевизия, съобщават българските медии. Главният прокурор ще се възползва от правото, което му дава член от Закона за радио и телевизия. Текстът гласи, че "право на..

публикувано на 09.06.23 в 05:05