Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Пентагона са разтревожени от китайската помощ за Русия срещу Украйна

Лойд Остин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства постигнатото споразумение за осигуряване на 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна след края на първия ден от заседанието на европейските лидери. "Разбира се, за да постигнем това, ние трябва масивно да увеличим производствения капацитет в Европа", каза фон дер Лайен.

В т.7 от одобрения и от България документ се казва: "ЕС е твърдо и изцяло на страната на Украйна и ще продължи да оказва силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо. ЕС и държавите членки увеличават усилията си, за да помогнат за посрещането на неотложните военни и отбранителни нужди на Украйна. Като взема предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави-членки, Европейският съвет приветства постигнатото в Съвета споразумение за спешна доставка на наземни и артилерийски боеприпаси за Украйна, а при поискване – и на ракети, включително чрез съвместно възлагане на обществени поръчки и мобилизиране на подходящо финансиране, включително по линия на Европейския механизъм за мир, с цел да се осигурят 1 милион артилерийски боеприпаси със съвместни усилия в рамките на следващите 12 месеца, без да се засяга специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави-членки."

"ЕС е изцяло ангажиран да търси пълна отговорност за военните престъпления, в т.ч. и чрез създаването на съответните механизми за преследването на агресивните действия. В този смисъл Общността приветства споразумението за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия срещу Украйна в Хага, който ще бъде свързан със съществуващия съвместен разследващ екип, подкрепян от Евроюст", решиха още евролидерите.

"ЕС остава ангажиран да поддържа и увеличава колективния натиск върху Русия чрез евентуални допълнителни санкции, както и да продължи да работи за таван на цените на петрола заедно със своите партньори. Европейският съвет е твърдо решен да предотврати и пребори заобикалянето на ограничителните мерки от трети страни", казват още лидерите. 

Посещението на китайския лидер Си Цзинпин в Москва и срещата му с президента Владимир Путин, подписването на редица документи потвърждаващи двустранното партньорство в условие на руската война в Украйна изпраща "тревожен сигнал", че Китай е готов да поддържа Русия. Това е заявил шефът на Пентагона ген. Лойд Остин пред Финансовия комитет на Камарата на представителите в конгреса. Държавният секретар по отбраната е подчертал, че ако Китай предостави материална подкрепа за Русия, войната в Украйна ще продължи и от регионална ще се превърне в световна, предава УНИАН.


БНР подкасти:

Още от категорията

Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор поиска да говори в парламента за корупцията

Главният прокурор на България Иван Гешев е изпратил писмо до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите..

обновено на 09.06.23 в 16:50

По съседски: Събития с балкански адрес

Преизбраният президент Ердоган обнови турското правителство Като "кабинет на новото столетие" представи правителството си турският президент Реджеп Ердоган. Постовете си в правителството запазват само Мехмед Ерсой в туризма и Фахреттин Коджа в..

публикувано на 09.06.23 в 10:30
 Иван Гешев

Главният прокурор излиза с обръщение по държавната телевизия

Главният прокурор Иван Гешев ще направи в петък изявление по Българската национална телевизия, съобщават българските медии. Главният прокурор ще се възползва от правото, което му дава член от Закона за радио и телевизия. Текстът гласи, че "право на..

публикувано на 09.06.23 в 05:05