Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благовестието върви редом с добротворчеството

4
Снимка: БГНЕС

Светлият християнски празник Благовещение, който всяка година честваме на 25 март, е сред любимите пролетни празници на целия християнски свят. Чрез Дева Мария, избрана като най-чиста сред девиците, майчинството става благословено от Бога и така се изтъква значимостта на жената като създаваща живот. В православието се почита като ден на майката, но и като символ на благовестието, добротворчеството и новото духовно начало, което възстановява връзката с Бога.

Именно тази духовна връзка съхранява българите през годините на петвековното иго и им дава сили ревниво да пазят вярата си и да съграждат храмове. Сред тези свидетелства за любовта към Бога е и възрожденската черква "Св. Никола" в село Долен, градена камък по камък нощем, за да не предизвиква гнева на поробителите. Заради автентичните си стенописи, храмът е обявен за паметник на културата. Той е и най-старият в пиринския край, но за съжаление изоставен, в продължение на десетилетия, както множество църкви в пустеещите ни села.

По щастлива случайност или по Божия промисъл, по време на международен поход в Пирин преди четири години, потъналата в бурени черква привлича вниманието на доброволците от Сдружение "Съзидание 2012", ръководено от Жана Иванова, известно с кампаниите си "Жълти стотинки" в подкрепа на детски болници и лечебни заведения. С първите дарения от многонационалната група е направен проект за реставрация, а в навечерието на Благовещение тази година стана ясно, че възстановяването на стенописите ще започне още това лято.

Нели Трошева

В дарителската акция се включва и българската хорова капела "Георги Робев" с ръководител Нели Трошева, която с радост прегръща идеята:

"Kакво по-хубаво от това един възрожденски храм, който е толкова красив и за жалост занемарен, да се възстанови с тази красива инициатива. Когато ни затвориха за пандемията и разглеждах в интернет и Фейсбук, изведнъж ми попадна инициатива на Жана Иванова за възстановяването на храма. Като запознах хористите с идеята да пеем благотворително за черквата в село Долен, изведнъж се оказа, че те знаят за нея и с удоволствие се съгласиха да участват в инициативата."

Ивайло Ламбов
Сред дарителите в кампанията е и младият архитект Ивайло Ламбев, за когото единственият начин да бъде спряна разрухата е духовността, която е в нас, но не ѝ обръщаме внимание. Все повече българи изпитват нуждата да бъдат сплотени около една идея, около едно чувство за принадлежност. А това, което би обединило хората са общите ценности, убеден е Ивайло:

"Когато човек следва ценности и добродетели, които са ясни от хиляди години, много проблеми ще се разрешат. Най-малкото човек няма да живее само за себе си, а и за околните. От една страна това е много добро качество на българина да оцелява, но той някак се е вглъбил в само в това и забравя за всичко около себе си. За съжаление, това се вижда навсякъде в обществото ни и наоколо цари разруха. Това сякаш идва от липсата на себеуважение у българина, защото когато човек не уважава това, което има и това, което е, то се разрушава и това е видимо. Разрушават се храмовете, разрушават се улиците и то не, защото българинът не е качествен, а защото така сме възпитани. От друга страна обаче винаги можем да го променим."

И може би, в навечерието на Благовещение, е дошъл моментът за промяна, да възродим духовните ценности, да посеем отново зрънцето на духовността, която е нашето спасение. "Когато милееш за българщината може да си навсякъде и да се занимаваш с каквото и да е, но да правиш всичко за рода и за корена си, за България“, отбелязва оперният певец Хари Драганов, потомък на възрожденския род Богориди.

Хари Драганов

Оперният бас-баритон в продължение на 24 години е солист на Женевската опера и прославя страната ни по света. За благотворителната идея на "Съзидание 2012" научава случайно и веднага решава да се включи:

"Колкото и малко да направим за духовността на България, то вече е невероятно важно, защото според мен в съвременния свят ние губим нашата българска духовност и цялата ми работа като професионалист, както и проектите, които правя са насочени към развитието на духовността в България. Затова такива инициативи са добре дошли за мен. Каквото мога, правя наистина от цялото си сърце. Това не е единственият проект, с който съм свързан. Слава на Бога, има много инициативни хора, много българи, които милеят за запазването на нашето наследство и развитието на духовността в България. И аз винаги ще бъда зад тези хора."

Биляна Христова

За Биляна Христова, предприемач и доброволец към инициативата на сдружение "Съзидание 2012", да бъде част от екипа му е въпрос на личен избор и личен път, подсказани от сърцето:

"Когато бяхме на този поход, при срещата със самия храм по някакъв начин почувствах, че това е кауза, която искам да подкрепя, защото има смисъл не само за мен, но за обществото ни и за бъдещите поколения. Там има памет, има духовност, има култура и всичко онова, което българинът носи в себе си и което понякога забравя. Това, според мен, е и причина една част от храмовете в България да са в това състояние. Ако днес ги имаме, те са били началото за някой друг, назад във времето да създава. Нашата грижа е да опазим тези светини, които ще останат след нас, за да може следващите поколения да надградят и България да има бъдеще."

Снимки: Facebook/Sazidanie2012/, Дарина Григорова, личен архив на Биляна Христова

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

На празника Свети Дух се чества и денят на българите в Македония

Православният свят чества празника на Светия Дух. Отбелязва се винаги в деня след Петдесетница. За българите Свети Дух е и ден на пробуждане на националната памет, ден на протест срещу ограбването и фалшифицирането на историческата истина за националната..

публикувано на 05.06.23 в 13:15

Посланието на Петдесетница е да обединява вярващите в Христовата църква

Отново е Петдесетница - един от най-великите християнски празници, утвърдил основите на Светата Църква. Това е петдесетият ден след Възкресението на Спасителя, в който Светият Дух слиза на земята, за да осени апостолите на Христовото учение. Под формата..

публикувано на 04.06.23 в 04:10

4500 години човешка история - Росица Димитрова с епична снимка, която се прави „веднъж в живота“

Фотограф е заснел Хеопсовата пирамида в Гиза със силует на самолет, на фона на пълната Луна над нея. Това е снимка, която се прави "веднъж в живота", съобщава един ат най-авторитетните сайтове за фотография PetaPixel. Автор на невероятния кадър е..

публикувано на 01.06.23 в 10:43