Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Василев – Базилио и благодатната сила на песента

4
Снимка: личен архив

40 години на сцената отбелязва певецът Васко Василев – Базилио. Годишнината той ще отпразнува заедно с почитателите си във Военния клуб в София на 29 март с концерта "С благодатната сила на песента". И така, както целият му живот е отдаден на духовното начало и като човек, свързан с богословието, Васко ще даде целия приход от концерта за благородна кауза – ремонт на рушащата се църква "Свети Климент Охридски" в бившата семинария край гара Черепиш в живописното Искърско дефиле.

Творческият път на Васко Василев – Базилио започва през 1982 г. в Младежки мъжки хор – София с диригент Валентин Бобевски. Малко след това постъпва и в Смесения хор на Българското национално радио, където се изявява и до днес. През годините Базилио има и успешна солова кариера като изпълнител на българска поп музика, фолклор, църковно-славянски песнопения и дори – опера. Пял е на една сцена с Гена Димитрова и Надка Караджова, докосвал се е до знаменитости като Джеймс Ливайн, Шломо Минц, Зубин Мета и др. Особена обич обаче таи към Смесения хор на радиото.

"Смесеният хор на БНР е един от най-добрите професионални хорове в България – споделя певецът. – Ние имаме безкрайно много концерти, участваме в различни културни събития, записваме постоянно, пътуваме и по света. Във времето преди пандемията от Ковид-19 правехме много турнета в чужбина, като е имало години, в които шест месеца сме в България, останалите шест – зад граница. На мен този хор ми даде страшно много. Даде ми сцена, даде ми приятели, и запознанства с артисти, музиканти. Чрез него аз имах възможност да се докосна до различни култури, да изуча тяхната музика, да създам много контакти и приятелства. Ето защо, съм благодарен на институцията БНР, на всички колеги, с които сме работили и работим в Смесения хор."

Съпругата на Васко Василев – Базилио Натаниела също е свързана с БНР. Дълги години тя е част от албанската редакция на "Радио България" и също като Васко е отдаден на работата си човек.

"Радиото е нашият дом. Прекарваме по-голямата част от времето си тук, отдавайки се на професията си. Тук се и запознахме с Натаниела преди много години. Изживяхме силна емоционална връзка и не след дълго създадохме семейство. Аз съм един щастлив човек. Семейството ми е прекрасно, жена ми е великолепен човек и силна майка. Тя беше посветена на децата ни, когато аз ходех на дългите турнета по света. А вече имаме и внуци."

Не само от семейството си, но и напълно официално Васко Василев – Базилио е провъзгласен за "Мистър Дядо" на 2022 година от едноименна надпревара у нас. "В живота има и захар, и сол" – така обяснява трудностите в битието ни певецът и е благодарен на Бога, че му е дал талант и възможност да предава позитивна енергия към хората. И не е случайно, че когато е на петдесет решава да учи богословие, а сега му предстои да защити докторантура в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"Познанието в духовната академия дръпна пред мен една голяма завеса и разкри онова, което не съм знаел или което не съм разбирал. Когато влизам там, влизам като в храм. Благодарен съм, че имах възможност да се докосна до извора на познание на преподавателите в Богословския факултет и да черпя от него." 

Духовна музика ще прозвучи и на предстоящия благотворителен концерт на Васко Василев – Базилио, с който той ще отбележи 40 години на сцената.


Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05