Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въпрос на редовен бюджет е да се отделят пари за къщата на Димитър Талев

Къщата на Димитър Талев в Прилеп
Снимка: БГНЕС

От над 17 000 неправителствени организации, които са регистрирани в Северна Македония, първите два културни клуба, с които Скопие се захвана, бяха български, коментира външният министър Николай Милков пред телевизия Bulgaria On Air.

Съдбата на къщата на Димитър Талев в Прилеп е въпрос, свързан с наше културно-историческо наследство. Ние, като външно министерство, сме готови да подпомогнем Министерството на културата, защото то е титулярът, ангажиран с това наследство, каза Милков. Но трябва първо да има редовен държавен бюджет. Нямаме законово или друго основание да извършим такъв разход, поясни министърът. Трябва да се види дали е възможно купуването на къщата, защото освен обявената собственичка има и съсобственик в Австралия и не знаем дали той е готов да я продаде. Цената на имота също е аналитичен въпрос свързан с имотния пазар в Прилеп. Най-важното е да се реши по какъв начин къщата може да бъде използвана в бъдеще. Дали там може да има културна дейност, тъй като ние вече имаме негативен опит, обясни министърът.

След съставянето на парламент би могло да се обмисли цялостно законодателството за преодоляване на сегашните пречки пред македонските българи с получаването на българско гражданство, допълни Милков.

Още от категорията

Неделно училище „Орфей“ и българска радиопрограма сплотяват общността ни в Линц и региона

Броят на неделните училища в Австрия е 5, разположени във Виена, Линц, Грац, като някои от тях разполагат и с филиали в градовете Клагенфурт, Велс и Кремс – сочат данните на Министерството на образованието и науката у нас. В следващите редове ви..

публикувано на 06.06.23 в 13:42

Държавната библиотека в Сан Франциско вече има българска секция

"Първата по рода си секция с български книги в централния клон на държавната библиотека в Сан Франциско вече е факт!" – съобщи Генералното консулство на България в Лос Анджелис на страницата си във Фейсбук. Официалното откриване събра..

публикувано на 05.06.23 в 12:13

Илияна Йотова откри в Северна Ирландия конкурса по български език за четене "Аз Буки Веди"

"През езика се предават българското самосъзнание и идентичност". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри 7-ото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене на ученици от I и II клас в чужбина "Аз Буки Веди". Йотова е..

публикувано на 03.06.23 в 16:19