Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 40 са резервните части от Русия нужни за българската ядрена сигурност

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за своята ядрена централа. Те са ни нужни за предстоящите планови ремонти и поддръжането на експлоатацията. Така пред БНР енергийният министър Росен Христов оправда гласуваните от служебното правителство изключения от санкциите срещу Русия. „Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ "Козлодуй", каза Христов. Той посочи още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 са елементите, които се доставят от Русия и са без алтернатива. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на..

публикувано на 27.05.23 в 11:15

Саудитски телеком инвестира в България 1,2 млрд. евро

Саудитската компания „Tawal“ е в процес на закупуване на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на БТК, които са собственост на United Group. Това стана ясно след среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с..

публикувано на 25.05.23 в 08:20

Брюксел отправи три икономически препоръки към България

В препоръките на Еврокомисията към икономиките на страните от ЕС за България се казва, че заедно с още 14 страни в общността тя не спазва изискването за бюджетен дефицит от 3%. Очаква се тази година дефицитът да е 4,8 %. Препоръчва се София да..

публикувано на 24.05.23 в 15:27